Doporučení omezení příjmu soli: máme v tom jasno?
06/2019
Prof. MUDr. Jan Malík, CSc.
3. interní klinika, Komplexní kardiovaskulární centrum 1. LF UK a VFN, Praha
SOUHRN
Vysoká konzumace soli se podílí na rozvoji různých onemocnění. Z tohoto důvodu Světová zdravotnická organizace i další odborné společnosti vydaly doporučení snížit příjem kuchyňské soli na méně než 5 g/24 hodin. Bohužel jsou tato doporučení postavena na studiích s nekvalitní metodikou a rozporuplnými výsledky. Zatímco potřeba redukce příjmu soli u obézních hypertoniků, pacientů se srdečním selháním nebo renální insuficiencí je mimo diskusi, uvedené doporučení Světové zdravotnické organizace zachází příliš daleko a takováto redukce příjmu soli v populaci může mít i nežádoucí účinky.
Klíčová slova
sůl, příjem soli, hypertenze
SUMMARY
High salt consumption contributes to the development of various diseases. For this reason, the World Health Organization and other professional societies have made recommendations to reduce the intake of table salt to less than 5 g/24 hours. Unfortunately, these recommendations are based on studies with poor quality methodology and inconsistent results. While the need to reduce salt intake in obese hypertensive patients, patients with heart failure, or renal insufficiency patints is out of the question, the WHO recommendation goes too far and such a reduction in salt intake in the population may have adverse effects.
Key words
salt, sodium intake, hypertension
Celý článek je dostupný pouze pro předplatitele
Staňte se pravidelným odběratelem našeho časopisu Revue Farmakoterapie...